Speaker
Description
Miturile politice postmoderne dependente de imagini mai mult decât de naraţiune joacă totuşi acelaşi rol simplificator şi unificator ca şi cele arhaice încercând să ofere o interpretare consensuală complexităţii lumii. Construcţiile mitologice postcomuniste ne vorbesc mai mult despre imaginarul societăţii româneşti ieşite din comunism decât despre realitatea comunismului. Deşi pleacă de la nişte realităţi de netăgăduit, naraţiunile privitoare la acest regim sunt de cele mai multe ori nişte ficţiuni menite a oferi un sistem explicativ şi un mesaj mobilizator.
Această prezentare îşi propune să interpreteze structurile imaginarului postcomunist românesc prin analiza miturilor privitoare la epoca comunistă vehiculate în spaţiul public postdecembrist şi rolul memoriei colective în crearea şi transmiterea acestor mituri.
Claudia-Florentina Dobre este doctor în istorie al Universității Laval din Québec din 2007 cu o teză despre memoria persecuțiilor politice comuniste din perspectivă feminină. Câștigătoare a mai multor burse de cercetare dintre care bursa Robert Schuman a Parlamentului european (în 2007), a co-organizat 10 conferințe internaționale, a editat mai multe volume și numere de revistă, a co-realizat filmul documentar „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească” (2013) și a publicat 4 lucrări de autor.
Publicații recente: Fostele deținute politic și Securitatea. Studiu de caz, Târgoviște, Cetatea de Scaun, 2023; Ni víctimas ni heroínas. Las antiguas detenidas políticas y las memorias del comunismo en Rumanía, Bogotá-Colombia, Editorial Aula de Humanidades, 2022; Martore fără voie. Fostele deținute politic și memoria comunismului în România, Târgoviște, Cetatea de Scaun, 2021.