20–24 May 2024
Baia Mare, Technical University of Cluj-Napoca
Europe/Bucharest timezone

Utilizarea pesmetului la obținerea pâinii în scopul reducerii risipei alimentare.

21 May 2024, 09:45
15m
Aula (Baia Mare, Technical University of Cluj-Napoca)

Aula

Baia Mare, Technical University of Cluj-Napoca

Str. Dr. Victor BABEȘ 62A
Food chemistry and engineering Food chemistry and engineering

Speaker

Andreea-Ancuta Andor

Description

Scopul activității experimentale a fost bazat pe studiul influenței adaosului de pesmet asupra caracteristicilor fizico-chimice și senzoriale ale pâinii albe, realizându-se analize la 1 zi și 3 zile pe 4 tipuri de pâine cu conținuturi diferite de pesmet.
În urma analizelor de laborator efectuate pe pâini, s-a constat că adaosul de pesmet îmbunătățește volumul și timpul de dospire, scade duritatea cojii, crește umiditatea pâinii și a prezentat caracteristici mai atenuate ale procesului de învechire și valori mai ridicate ale conținutului de polifenoli și a activității antioxidante.
Utilizând pesmetul se obține o pâine cu caracteristici fizico-chimice apropiate sau chiar mai ridicate cu cele ale pâinii albe fără pesmet și totodată, valorificând pâinea uscată, putem reduce risipa alimentară.

Primary authors

Andreea-Ancuta Andor Prof. Anca Mihaly-Cozmuta (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca)

Presentation materials

Proceedings

Slides