20–24 May 2024
Baia Mare, Technical University of Cluj-Napoca
Europe/Bucharest timezone

Creșterea stabilității oxidative a uleiului vegetal prin utilizarea antioxidanților naturali

21 May 2024, 11:00
15m
Aula (Baia Mare, Technical University of Cluj-Napoca)

Aula

Baia Mare, Technical University of Cluj-Napoca

Str. Dr. Victor BABEȘ 62A
Food chemistry and engineering Food chemistry and engineering

Speaker

Petrovan Andrei (UTCN-CUNBM)

Description

Antioxidanții de origine naturală sunt compuși chimici vegetali care au capacitatea de a inhiba oxidarea altor substanțe. În acest studiu s-a urmărit îmbunătățirea stabilității oxidative a uleiului de floarea soarelui prin adaosul de plante aromatice cu acțiune antioxidantă. În uleiul de floarea-soarelui au fost adăugate frunze uscate și măcinate de pătrunjel și mărar în proporție de 0,5 și 1%, probele au fost lăsate timp de 3 zile la macerat, apoi s-au filtrat și s-a testat eficacitatea antioxidantă a celor două plante. Următorii parametrii au fost analizați: aciditate, substanțe insolubile în eter, indice de peroxid, indice de iod, indice de p-anisidină, conținut de polifenoli.

Primary author

Petrovan Andrei (UTCN-CUNBM)

Presentation materials